12:02 | 29.10.2015

I dag er ikke nogen almindelig dag for landets gymnasieskoler. Klokken 16 starter store demonstrationer i København og Århus imod regeringens bebudede massive nedskæringer i uddannelsessektoren, hvor mange – rigtig mange – af vores elever og kolleger vil deltage.

Og her til morgen tonede Peter Juel Jensen, V-uddannelsesordfører, så frem i æteren, med følgende budskab:

“Vi har forkælet ungdomsuddannelserne i rigtig mange år, nu har vi brug for at prioritere anderledes i samfundet…[ ]…siden 2008 er udgifterne til ungdomsuddannelserne steget med hele 31 procent”.

(Kilde: http://www.dr.dk/nyheder/politik/v-om-uddannelsers-frygt-fyringer-er-ikk…)

Hvad Peter Juel Jensen så ikke bekymrede sig om at ‘forkæle’ lytterne med, er det faktum, at gymnasierne i samme periode har optaget langt flere elever, således at der ikke er blevet flere penge at bruge pr. elev – der er blevet færre! Så udgifterne er steget, ja – men de har ikke fulgt med udviklingen i elevoptaget. Staten har ønsket at få uddannet flere gymnasieelever, og skolerne har leveret varen, for stadigt færre penge pr. elev. Det er en flabet omgang “forkælelse”, vi har nydt.

Se en mere detaljeret redegørelse fra GL her: http://www.gl.org/uddannelse/institutioner/Sider/Rystende-udmeldinger-fr….

Peter Juel Jensen mener i øvrigt ikke, at de massive nedskæringer nødvendigvis vil føre til massefyringer af lærere – skolerne skal bare være “kreative” og se på andre områder:

“Det kunne være bygningsdrift, rengøring, pedel, varme og administration. Jeg synes også, man kunne kigge på at reducere sygefraværet”.

Ja, og skolerne kunne også plante nogle penge-træer – det er ca. lige realistisk et bud på, hvor skolerne skal finde de penge (for STX drejer det sig om ca. 11%, man vil skære over 4 år!), som staten lægger op til at trække ud af sektoren. Og lærernes sygefravær skal da nok udvikle sig i yderligere negativ retning, når vi skal til at løbe endnu stærkere og levere en endnu dårligere undervisning som følge af regeringens politik. I øvrigt ER man allerede nu gået i gang med at fyre på VUC som følge af regeringens nedskæringer, hvilket man kan læse om hér:

http://gymnasieskolen.dk/vuc-g%C3%A5r-nu-i-gang-med-fyre-l%C3%A6rere

Man må spørge sig selv, om en efter sigende erfaren uddannelses-politiker som Peter Juel Jensen virkelig kan have så lidt begreb om de ting, han taler om, eller om der er tale om bevidst misinformation. Det virker næsten for belejligt, at man fra regeringens side lige forsøger at få plantet tanken om de groft forkælede ungdomsuddannelser derude i de små hjem, på dagen hvor tv nok vil bringe billeder af tusindvis af elever og lærere som demonstrerer imod regeringens nedskæringer. Det er også bemærkelsesværdigt, hvordan man fra regeringens side har forsøgt at lave en primitiv kobling mellem at flytte penge FRA (forkælede og kornfede) unge og TIL politiet, som nyder forståelig folkelig medvind i disse dage. Det ser efter min mening ud til, at Peter Juel Jensen sammen med sine kumpaner har vurderet, at man nok ikke har så god en sag, hvorfor man så forsøger sig med lidt spin af den grovkornede slags. Og hvis de kritiske medier så ringer i morgen, så tager man sikkert ikke telefonen, og venter bare den korte tid det tager, indtil fokus har flyttet sig til noget nyt.

Jeg har den indstilling, at ingen er udenfor pædagogisk rækkevidde, og det grundsyn vil jeg også gerne lade omfatte Peter Juel Jensen og hans nedskæringsglade venner. Jeg tror ikke kun, at vi lokalt kan gøre noget fremadrettet for at beskytte os selv og vores elever mod regeringens destruktive fremfærd – jeg tror også, vi kan nå ind til ham og hans ligesindede og skabe en sindelagsforandring, hvis vi bruger de rette pædagogiske værktøjer. Værktøjer som eksempelvis de store demonstrationer, der starter i København og Århus om kort tid. Hvis vi til gengæld bilder os ind, at vi klarer det på blød og artig facon med “tillid”, “dialog” og “samarbejde”, og ikke tør sætte klare ord og handlinger på den kamp for ordnede forhold, vi befinder os i, så tror jeg, fyre som Peter Juel Jensen, Claus Hjorth Frederiksen og ultimativt Lars Løkke Rasmussen bare vil sige “tak for snakken, det var pænt af jer”, og så opnår vi i bedste fald intet – i værste fald bliver vi til en del af problemet.