11:49 | 26.11.2014

I hver tredje kommune er loven om lærernes arbejdstid erstattet med lokale aftaler med lærerne – også kaldet den danske arbejdsmarkedsmodel. Modsat regeringens ensidige beslutning, er der opnået enighed om lokale arbejdsforhold.

Vi kæmper for at bevare en arbejdsmarkedsmodel, der er baseret på dialog mellem parterne. På gymnasierne blev alle aftaler ophævet, mange steder blev der efterfølgende indgået lokale og interne aftaler med og mellem lærerne. Og som en del af ledelsen i Gymnasieskolernes Lærerforening støtter vi tiltaget.

For det første støtter vi det, fordi den danske model er et direkte udspring af den danske kultur, der er præget af demokrati og dialog frem for lederens dekreter. For det andet fordi modellen af adskillige forskere er blevet udpeget som grundlaget for den danske økonomiske succes. Fælles aftaler giver øget tillid på arbejdspladsen, og det er en central faktor for en god økonomi. Når politikerne, forblændet af konkurrencestatens ideologi, kæmper imod den danske model fra oven, er vi nødt til at kæmpe imod fra neden. Vi takker alle danske lærere for at tage kampen op, og vi vil opfordre alle danske lønmodtagere til at tage udfordringen alvorligt.

Skrevet sammen med Tomas Kepler

Bragt i Information den 26. november 2014