17:58 | 03.9.2021

Er alle gymnasiale uddannelser lige meget værd? På papiret, ja.

Men da Folketinget med sidste års finanslov kastede en redningskrans ud til de gymnasiale institutioner, der længe havde været ramt af nedskæringer år efter år, glemte man HF-enkeltfag.

HF-enkeltfag er kort sagt gymnasiet for voksne, der ikke er gået den lige vej gennem skolesystemet.

Her uddanner man for eksempel ordblinde, der ikke har fået tilstrækkelig støtte, eller ufaglærte, der skifter spor og forbereder sig til en af de såkaldte velfærdsuddannelser, hvor samfundet netop efterspørger flere studerende.

70 procent af kursisterne har tidligere afbrudt en anden ungdomsuddannelse. Med mange elever med særlige behov var det HF-enkeltfag, der havde mest brug for en økonomisk redningsaktion.

At man kan glemme en hel uddannelse i en finanslov virker måske helt usandsynligt, men sagen er, at man tilsyneladende kom til at tale om ungdomsuddannelser i de politiske forhandlinger sidste år, hvor uddannelserne skulle reddes.

Heldigvis har støttepartierne indrømmet, at det netop var en fejl. SF’s ordfører Astrid Carøe sagde i den sammenhæng, at vi »må have rettet op på det i næste års finanslov. VUC har oplevet enorme besparelser i de senere år, og det er meget vigtigt, at vi har uddannelse til dem, som ikke fik en ungdomsuddannelse i første omgang, og til mennesker med forskellige udfordringer.«

Det er urimeligt, at de svageste i det gymnasiale system skal have systematisk dårligere vilkår, så i de aktuelle finanslovsforhandlinger må støttepartierne rette op på forglemmelsen.